ekspresy do kawy

Nie wiesz jak poradzić sobie z usterką ekspresu do kawy? Skontaktuj się z naszym kompleksowym serwisem ekspresów do kawy. Wypełnij wygodny formularz kontaktowy na naszej stronie i spotkaj się z fachowcem jeszcze dzisiaj.

Ekspres do kawy jest z definicji w pełni bądź częściowo zautomatyzowanym urządzeniem, którego fundamentalną funkcją jest parzenie kawy. Współcześnie wyróżniamy ich dwa podstawowe rodzaje:

  • przelewowe
  • ciśnieniowe

W obrębie ekspresów zaliczających się do drugiej wyżej wymienionej kategorii, odznaczają się dzbankowe, kolbowe, niskociśnieniowe, automatyczne oraz kapsułkowe – każdy cechujący się odmiennym sposobem działania. Często jednak, pomimo faktu, iż nasze urządzenie zakupiliśmy stosunkowo niedawno, jego praca okazuje się być wadliwa i odstawać od stanu fabrycznego. Ekspresy są niestety problematycznymi urządzeniami, wrażliwymi na wszelkiego rodzaju awarie powiązane z niską jakością parzonej kawy, głośną pracą bądź inną usterką mechaniczną. Jakie są popularne problemy powiązane z ekspresami do kawy i jak je najefektywniej rozwiązać?

Dziwny posmak kawy

Prawdopodobnie najczęstszym problemem odnotowywanym w ekspresach do kawy każdej marki, jest dziwny smak parzonej kawy. Fakt ten wiązać się może z wieloma przyczynami, jednak najczęściej przyczyna leży w nieodpowiednim ustawieniu stopnia zmielenia ziaren w młynku. W momencie, gdy ziarna kawy są zmielone zbyt mocno, uzyskany w ten sposób napar posiada kwaśny, bądź gorzki posmak. Aby rozwiązać ten problem, należy przekręcić pokrętło przy młynku o jeden stopień w prawo, aby otrzymać kawę utworzoną z ziaren mniej zmielonych. Należy jednak tę czynność dopasować spersonalizować pod dobrane ziarna, które same w sobie również mogą być źródłem problemów z jakością parzonego naparu.

Powodem podawania niesmacznej kawy może być również nieodpowiednia temperatura wody, uzyskiwana przez usterkę danego elementu grzewczego. W celu rozwiązania tej awarii, należy skonsultować się z serwisantem, który skutecznie przywróci naszemu ekspresowi dawną trwałość. Istnieją jeszcze dwie najczęstsze przyczyny dziwnego posmaku kawy, a jednym z nich jest nieodpowiedni czas zaparzania. Należy dokładnie sprawdzić w instrukcji czas, który powinien być przeznaczony na zaparzanie kawy, co ma bezpośredni związek z jej posmakiem. Ostatnią przyczyną niedobrego smaku przyrządzanego naparu, może być po prostu brudny ekspres. Utrzymanie czystości ma olbrzymi wpływ na jakość parzonej kawy, dlatego zadbaj o dokładne wyczyszczenie wszystkich jego elementów i podzespołów.

Głośna praca ekspresu do kawy

Każdy stały użytkownik ekspresu do kawy wie, że urządzenie to nie należy do najcichszych. Wiąże się to z pracą wielu podzespołów, pompy oraz silnika, które wspólnym działaniem przyczyniają się do wyprodukowania wysokiej jakości naparu. Jednak pomimo tego, w momencie, gdy nasz ekspres w momencie parzenia kawy pracuje znacznie głośniej niż miało to miejsce z początku, należy precyzyjnie się temu przyjrzeć, aby znaleźć przyczyną problemu. Najpopularniejszym źródłem tego typu usterki jest nieregularne odkamienianie samego urządzenia, co bezpośrednio wpływa na większy pobór prądu, głośniejszą pracę oraz mniejsze moce przerobowe. Remedium w takiej sytuacji jest dokonanie odwapnienia ekspresu, które powinno pomóc w większości przypadków, jak również 

Powodem zwiększonej pracy ekspresu może być również nieprawidłowa higiena. Aby rozwiązać ten problem należy dokładnie przeczyścić wewnętrzne podzespoły urządzenia, które pod wpływem zmielonych ziaren kawy pokrywają się tłustym osadem powodującym niedrożność. Sytuacja wygląda podobnie, jeżeli chodzi o elementy systemu mlecznego, które pod wpływem nadmiaru mleka mogą ulegać zatkaniu. Należy w takim przypadku regularnie przepłukiwać wszystkie wężyki z pozostałości płynu, używając w tym celu specjalistycznego środka do czyszczenia mleka. Substancje tą wystarczy wlać bądź, gdy jest ona w formie proszku, rozpuścić w wodzie do pojemnika na mleko. Następnie należy postępować tak, jak byśmy chcieli ją spienić. W tym celu należy ustawić ekspres na przygotowanie pianki, dzięki czemu ekspres pobierze roztwór ze środkiem czyszczącym, który przechodzi przez cały obieg dokonując gruntownej konserwacji.

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca

Innym źródłem problemów z głośną pracą ekspresu do kawy może być niedokręcony filtr wody, przez co wibruje on w nienaturalny sposób, wywołując drgania całego urządzenia. W takim przypadku należy dokręcić ten element wyposażenia ekspresu, aby jego praca wróciła do normy. Powodem głośnej pracy urządzenia może być również wadliwy podzespół, taki jak młynek bądź pompa. W przypadku awarii pompy, ciśnienie w urządzeniu spada poniżej normy, co wiąże się także ze słabym wyrzutem pary. Jeżeli chodzi o młynek, to jest on jednym z elementów ekspresu, który ulega eksploatacji w największym stopniu. W związku z tym, w przypadku usterki młynka bądź pompy, należy dokonać wymiany tych podzespołów, co bezproblemowo można dokonać samodzielnie.

Zbierająca się woda pod ekspresem

Poranna kawa jest rytuałem, bez którego większość ludzi nie wyobraża sobie dobrego rozpoczęcia dnia. Jedną z częstych usterek ekspresów, jest woda zbierająca się pod nim. Jedną z najczęstszych przyczyn tego typu zjawiska jest przepełniony zbiornik na skropliny, dlatego pierwszym krokiem do naprawy tej usterki powinno być jego dokładne sprawdzenie i opróżnienie. Źródłem zbierającej się wody może być także zakamieniony zawór ciśnieniowy, czyli jeden z fundamentalnych elementów ekspresu, odpowiadający za prawidłową regulację przepływu wody w systemie. Kamień odkładający się w nadmiernych ilościach blokuje swobodny przepływ wody, która zaczyna wyciekać pod urządzeniem. Rozwiązaniem tego problemu jest z pewnością odkamienienie całego systemu. W przypadku, gdy to rozwiązanie okazało się być nieskuteczne, rozsądnym krokiem będzie sprawdzenie, czy uszkodzeniu nie uległo gniazdo w pojemniku na wodę. Należy skrupulatnie obejrzeć całe naczynie, do której wlewamy wodę, zwracając uwagę na uszczelki przy gnieździe pojemnika, gdyż może to stanowić źródło całego problemu.

Przyczyną zbierającej się wody pod ekspresem może być także nieszczelny układ urządzenia, który wraz ze stałym użytkowaniem podlega konsekwentnej eksploatacji. Wszelkie uszczelki, wężyki oraz przewody ulegają zużyciu, przez co przestają być szczelne. Wpływać to może nie tylko na wyciekającą wodę, ale także na smak samej kawy, dlatego w przypadku, gdy odkryjemy awarię jednego z wyżej wymienionych podzespołów, należy natychmiastowo dokonać jego wymiany.

Wolne wypływanie kawy z dozownika

Wypływanie naparu z ekspresu kropla za kroplą potrafi być źródłem ogromnej frustracji, szczególnie w przypadku, gdy jesteśmy w porannym pośpiechu. Źródłem tego problemu jest prawdopodobnie zbyt mocne zmielenie ziaren, dlatego aby rozwiązać tę sytuację należy zmienić ustawienia młynka. Obrócenie pokrętła o jeden stopień w prawo powinno przynieść zadowalające efekty, przyspieszając proces wypływania kawy. W przypadku, gdy problem ten nadal będzie występował, zmiana ustawienia młynka o jeszcze jeden stopień powinna z pewnością pomóc.

Źródłem wolnego wypływania kawy z dozownika, bądź nie wypływania jej w żadnym stopniu, może być także zatkanie otworów tego podzespołu. Przeczyszczenie dozownika przy użyciu wykałaczki powinno rozwiązać ten problem i przywrócić dawną jakość urządzenia.

 Letnia bądź zimna kawa

Aromatyczna, gorąca kawa o poranku jest czymś, czego nie może się doczekać większość osób. W przypadku, gdy temperatura samego naparu z dnia na dzień staje się coraz niższa, może się to okazać źródłem codziennych frustracji. Przyczyną tego typu usterki może być nieprawidłowe ustawienie stopnia zmielenia ziaren w młynku. W przypadku, gdy ziarna zmielone są zbyt grubo, napój powstaje letni bądź zimny. W celu rozwiązania tego problemu należy przekręcić pokrętło przy młynku o jeden stopień w lewo, w celu zwiększenia stopnia rozdrobnienia ziarna. Źródło problemu tkwić może także w zakamienionych podzespołach, takich jak grzałki, przewody bądź sam zaparzacz. Zadbania o odpowiednią higienę tych elementów, jak również dokonanie gruntownego odkamienienia, spowoduje poprawienie jakości oraz temperatury kawy.

Awaria grzałki bądź bojlera to także częsta przyczyna problemów z temperaturą naparu z ekspresu. Grzałka jest podzespołem fundamentalnym w jakości parzonej kawy, dlatego należy dokonać jej szczególnego przeglądu. Cały blok grzewczy w postaci bojlera, wraz z użytkowaniem ekspresu również może ulec awarii. Należy sprawdzić przewodnictwo prądu w tym elemencie ekspresu, a także sprawność poszczególnych jego elementów, takich jak układy, rurki bądź czujniki. W przypadku, gdy bojler bądź grzałka odnotowywały będą nieprawidłowe funkcjonowanie, niezbędna może okazać się ich wymiana, jednak do wykonania tego zadania konieczna będzie wizyta serwisanta. Uszkodzenie grzałki sprawdzić można za pomocą miernika, który potwierdzi ciągłość całego obwodu.

Problem z temperaturą kawy

Jednym ze źródeł problemów z temperaturą kawy, może być również uszkodzenie styków na płycie sterującej. Zalanie, spalenie bądź zanieczyszczenie tych podzespołów, objawiać się może w letnim bądź zimnym naparze. Analogicznie do wyżej wymienionych styków objawia się termostat, który dla ekspresu jest pewnego rodzaju sygnalizatorem tego, czy wodę w dalszym ciągu należy podgrzewać. Jego zwarcie przekazuje błędne informacje , co uniemożliwia prawidłowe nagrzanie napoju. Stan termostatu możliwy jest do sprawdzenia za pomocą miernika, który wykryje jego oporność. W przypadku, gdy podzespół ten, bądź styki na płycie sterującej ulegną awarii, konieczna może okazać się wymiana tych elementów.

Przyczyna nieprawidłowej temperatury kawy leżeć może także w komunikacji między grzałką przepływową a modułem, co wpływa na nagrzewanie się wody w ekspresie. W przypadku, gdy sygnał o rozpoczęciu grzania nie dojdzie do grzałki, przez uszkodzony przekaźnik, nie rozpocznie ona tego procesu. W takim przypadku zalecana jest wymiana całego modułu sterującego, korzystając przy tym z pomocy specjalisty.

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca

Zapychający się młynek

Przyczyną zapychającego się młynka mogą być niskiej jakości ziarna kawy, które po procesie zmielenia tworzą osad rozpylający się w całym urządzeniu. Rozwiązaniem tego problemu leży w dokładnym sprawdzaniu jakości kupowanej kawy, a przede wszystkim liczbie zawartych substancji oleistych, przyczyniających się do zatkania samego młynka.

Potrzebujesz fachowca? Zobacz: Serwis AGD