kwaśna kawa, kawa z ekspresu jest kwaśna, dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna, jak usunąć kwaśny posmak kawy

Ekspres ciśnieniowy pozwala zachować wszystkie walory smakowe kawy. Niestety czasami zdarza się, że kawa z ekspresu jest kwaśna. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być co najmniej kilka. Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna, zapoznaj się z naszym dzisiejszym wpisem. Dzięki nowej wiedzy z pewnością kwaśna kawa nie będzie już niemiłym zaskoczeniem w trakcie delektowania się „małą czarną”.

Na szczęście tego typu problem nie zawsze jest związany z usterką podzespołów, a wiąże się zwykle z niewłaściwym użytkowaniem lub nieodpowiednią pielęgnacją. Co powoduje, że kawa z ekspresu jest kwaśna?

Niewłaściwy czas parzenia

Odpowiedni czas parzenia kawy pozwala wydobyć z niej pełnię smaku. Optymalny czas to około 25 sekund. Być może parzysz kawę zbyt długo lub zbyt krótko. Warto postępować według instrukcji obsługi, co spowoduje, że kwaśna kawa nie będzie już problemem.

Zabrudzony ekspres

Nagromadzony brud i kamień mogą wpływać na finalny smak kawy. Kwaśna kawa z ekspresu to często efekt zaniedbań użytkowników. Jeśli w ekspresie nagromadził się kamień, kawa będzie miała mocno zmineralizowany smak. Dzieje się tak ze względu na obecność wapnia, który jest głównym składnikiem osadu z kamienia. Pamiętaj o dokładnej i regularnej pielęgnacji urządzenia. Jeśli zastanawiasz się, jak skutecznie odkamienić ekspres, zachęcamy do przeczytania naszego innego artykułu, do którego link znajdziesz na dole dzisiejszego wpisu.

Kwaśna kawa z ekspresu – problemy z temperaturą

Kwaśny posmak kawy może wiązać się również z niedostateczną temperaturą parzenia. Najlepszy smak czarnego trunku można uzyskać dzięki temperaturze nieco wyższej niż 90 stopni Celsjusza. Niekiedy dochodzi do usterki elementów grzewczych, odpowiedzialnych za podgrzewanie wody. W przypadku, gdy przygotowujesz kawę według zaleceń producenta i dbasz regularnie o urządzenie, a mimo to kawa z ekspresu jest kwaśna, warto sprawdzić stan bloku grzewczego. Jeśli szukasz dobrego specjalisty, który podejmie się tego zadania, koniecznie wypróbuj nasz serwis ekspresów do kawy.

Oprócz powyższych przyczyn należy również wziąć pod uwagę, że kwaśny smak może wiązać się zwyczajnie z rodzajem zakupionej kawy. Na rynku jest dostępnych wiele kwaśnych kaw, zwłaszcza z nutą owocową, która powoduje, że kawa smakuje nieco inaczej niż ta tradycyjna i ma ona wielu wielbicieli. Warto wypróbować kilka kaw od różnych producentów i być może okaże się, że problemem nie jest ani sprzęt, ani sposób przygotowywania kawy, a wyłącznie nasze kubki smakowe 😊

 

To może Cię zainteresować:

Jak odkamienić ekspres do kawy?

Ekspres do kawy nie spienia mleka

Dlaczego ekspres do kawy nie pobiera wody?

 

 

Potrzebujesz fachowca? Zobacz: Naprawa ekspresów do kawy, Serwis AGD