panele w kuchni, jakie panele do kuchni

Bez wątpienia podłoga w kuchni jest narażona na działanie wielu niekorzystnych czynników, takich jak tłuszcz, gorące powietrze lub woda, które mogą ją trwale uszkodzić. Z tego powodu większość osób stawia w kuchni na wygodę, wybierając wytrzymałe i odporne na zniszczenia płytki. Obecne trendy wskazują jednak, że coraz większą popularność zyskują panele w kuchni. Takie rozwiązanie wykorzystywane jest zwłaszcza w pomieszczeniach z otwartą kuchnią na salon. Czy  to dobry pomysł? Jakie panele do kuchni wybrać? Przeczytaj nasz dzisiejszy wpis i dowiedz się więcej!

Panele podłogowe do kuchni – jakie wybrać?

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, warunki panujące w kuchni mogą uszkodzić podłogę. Jeśli zamiast tradycyjnych płytek chcesz, żeby w Twojej kuchni pojawiły się panele, musisz wybrać te z odpowiednimi parametrami. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?

Sprawdź klasę ścieralności

Przede wszystkim zwróć szczególną uwagę na klasę ścieralności paneli, której skala zwykle wynosi od AC1-AC5. Im wyższa klasa ścieralności, tym panele będą bardziej odporne i utrzymają doskonały wygląd na wiele lat. Oczywiście wysoka klasa ścieralności wpływa również na cenę, dlatego, jeśli zależy Ci na dobrej równowadze pomiędzy jakością i ceną, zachęcamy do zakupu paneli klasy AC4.

Jakie panele  do kuchni? – ważna jest klasa używalności

Panele dedykowane do użytku domowego posiadają oznaczenia od 21 do 23. Kupując panele, należy wybrać te z oznaczeniem 23. Niektórzy wykończają kuchnię panelami przeznaczonymi do użytku komercyjnego z oznaczeniem od 31 do 33, co gwarantuje jeszcze większą trwałość materiałów.

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca

Postaw na twardość

Jeśli zastanawiasz się, jakie panele do kuchni wybrać, niezwykle ważną cechą jest ich twardość. Dokładnie chodzi o twardość wierzchniej warstwy paneli, która jest mierzona w skali Brinella (BHN). Jeśli decydujesz się na panele drewniane do kuchni, wybierz te z oznaczeniem 3-4 BHN. Panele z twardością powyżej 4BHN są wykonane z drzew egzotycznych (np. jatoba czy merbau). Polecane do pomieszczeń o dużej intensywności użytkowania są też panele dębowe czy jesionowe. Równie dobrym wyborem będzie także orzech, grusza lub grab. Wszystkie wymienione rodzaje drewna cechuje twardość na poziomie 3-4 BHN.

Nie zapomnij o wodoodporności

Panele są narażone na niekorzystne działanie wody, dlatego wybierz produkt wodoodporny. Panele do kuchni nie powinny mieć większej pęczliwości niż 5%. Co to oznacza? Panele zalane wodą na 24 godziny napęcznieją maksymalnie o 5%. To bardzo ważna cecha, na którą powinieneś zwrócić uwagę, ponieważ standardowe panele posiadają współczynnik pęczliwości na poziomie 20%.

Panele w kuchni – czy warto?

Przede wszystkim wiele osób decyduje się na panele z powodów estetycznych. Zdecydowanie ocieplają pomieszczenie i sprawiają, że prezentuje się bardziej przytulnie. Znajdują zastosowanie nie tylko w klasycznych wnętrzach, ale również w bardzo nowoczesnych kuchniach, w celu przełamania stylów. Ponadto nie są zimne jak płytki, dlatego przyjemniej się po nich chodzi, co docenią szczególnie osoby, które spędzają dużo czasu w kuchni. Dodatkowo łatwo utrzymać je w czystości, a więc nie wymagają stosowania specjalnych preparatów lub skomplikowanych zabiegów konserwacyjnych.

Mamy nadzieję, że dzisiejszy wpis pomoże Ci wybrać idealne panele do kuchni. Jeśli szukasz fachowca do ich położenia, skorzystaj z naszej usługi wykończenia wnętrz.

To może Cię zainteresować:

Potrzebujesz pomocy?Zamów fachowca

Nowe okna w Twoim domu

Potrzebujesz fachowca? Zobacz: Złota rączka