Co zrobić z lodówką przed wyjazdem? Dowiedz się więcej •

Co zrobić z lodówką przed wyjazdem? Dowiedz się więcej

Data publikacji:
Ostatnia aktualizacja: 26 maja 2025
Autor: Justyna Art-Witkowska

Przed wyjazdem na wakacje musimy odpowiednio zabezpieczyć nasze sprzęty AGD i RTV. Tak naprawdę wszystkie z nich oprócz lodówki mogą zostać odłączone od prądu. Odłączenie lodówki od prądu nawet na kilka dni może powodować brzydki zapach i nie tylko. Co zrobić z lodówką przed wyjazdem? Przeczytaj nasz dzisiejszy artykuł i dowiedz się więcej.

lodowka
źródło: dailytreasure.com

Co zrobić z lodówką przed wyjazdem – pusta lodówka to podstawa

Przed wyjazdem na wakacje powinniśmy opróżnić naszą lodówkę. Nie powinniśmy zostawiać w niej żadnych produktów spożywczych, tym bardziej tych, których termin przydatności mija za kilka dni. Jeżeli nie chcesz ich wyrzucać, zapakuj je odpowiednio i zabierz je ze sobą w drogę.

Potrzebujesz pomocy?
Zamów fachowca

Co zrobić z lodówką przed wyjazdem? Nie odłączaj jej od prądu

Jak wiadomo, lodówki pod żadnym pozorem nie odłączamy od prądu, nawet jeżeli nic nie zostawiamy w jej środku, może zacząć się z niej wydobywać nieprzyjemny zapach. Jeżeli zostawiłeś jakieś produkty w lodówce, warto się im bliżej przyjrzeć, ponieważ może się okazać, że w czasie twojej nieobecności wystąpiła przerwa w dostawie prądu i lodówka nie chłodziła odpowiednio. Przerwanie ciągu chłodniczego może prowadzić do rozmnażania się drobnoustrojów – wirusów, grzybów, czy bakterii. Salmonella może zacząć się namnażać już przy ok. 6 stopniach Celsjusza. Bakterie tę możemy spotkać w mięsie, jajach, nabiale, czy też produktach, które zawierają te składniki. Zatrucie tą bakterią może powodować silne dolegliwości żołądkowo- jelitowymi o gwałtownym przebiegu.

W żywności mogą się także namnażać inne bakterie, które mogą powodować inne dolegliwości, jednak rozmnażają się one zazwyczaj przy wyższych temperaturach. Groźne zatrucia mogą być także powodowane wirusami oraz rotawirusami, czy też pierwotniakami, które możemy znaleźć na powierzchni warzyw, owoców, którym do aktywności potrzebne jest ciepło. Wzrost temperatury może przyczyniać się do rozwoju pleśni, co w efekcie powoduje psucie się jedzenia. Ważne! Produkty, na których zauważymy specyficzny nalot, nie nadają się już do spożycia, pozbądźmy się całego produktu, a nie tylko kawałka produktu.

To musisz zrobić ze swoją lodówką przed wyjazdem!
źródło: Boldsky.com

Jak sprawdzić, czy produkty są zdatne do jedzenia?

Jak sprawdzić, czy podczas naszej nieobecności była przerwa w dostawie energii? Wystarczy, że przed wyjazdem umieścimy na talerzyku loda na patyku w zamrażalniku. Jeżeli po naszym powrocie zdeformuje się, możemy być pewni, że przez pewien czas ciąg chłodniczy został przerwany. Jeżeli taka sytuacja miała miejsce, lepiej zrezygnować z jedzenia produktów, które zostawiliśmy w naszej lodówce. W temperaturze pokojowej bakterie namnażają się bardzo szybko i stanowią zagrożenie dla zdrowia, jeżeli produkt budzi nasze wątpliwości wyglądem, czy też zapachem wyrzućmy go.

Potrzebujesz pomocy?
Zamów fachowca

Już wiesz, co zrobić z lodówką przed wyjazdem. Odpowiednie przygotowanie lodówki pozwala uniknąć nieprzyjemnych zapachów i zagrożeń dla zdrowia. Wystarczy kilka prostych kroków, by mieć pewność, że po powrocie z wakacji nie czeka nas przykra niespodzianka.

Potrzebujesz fachowca? Zobacz: Serwis AGD

Podsumowanie

  1. Lodówki nie należy odłączać od prądu – nawet pustej, by zapobiec powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.

  2. Przed wyjazdem warto opróżnić lodówkę i dokładnie sprawdzić stan pozostawionych produktów.

  3. Umieszczenie loda na patyku w zamrażarce pomoże wykryć ewentualną przerwę w dostawie prądu.