Twój piekarnik nie dopieka dań ? Zastanawiasz się co może być przyczyną zakalców i niedopieczonych posiłków? Przeczytaj nasz dzisiejszy artykuł i dowiedz się więcej na ten temat.
Spis treści
Piekarnik nie dopieka dań? Wina uszkodzonych podzespołów
Istnieje kilka usterek komponentów, które mogą przyczynić się do tego, że piekarnik nie dopieka potraw . Zwykle są to elementy piekarnika wpływające na temperaturę, choć nie tylko. Oto kilka możliwych przyczyn:
Uszkodzona grzałka piekarnika
Grzałka w piekarniku odpowiada za generowanie ciepła. Spalona grzałka piekarnika może nie wytwarzać wystarczającej ilości ciepła do prawidłowego ogrzania jedzenia. Warto sprawdzić ten element w pierwszej kolejności, ponieważ należy do najbardziej awaryjnych komponentów. Wymiana grzałki piekarnika powinna rozwiązać problem.
Piekarnik nie trzyma temperatury – uszkodzony termostat piekarnika
Termostat kontroluje ustawienia temperatury piekarnika. W przypadku jego awarii, może nie utrzymywać żądanej temperatury, co skutkuje tym, że piekarnik nie dopieka ciasta lub innej potrawy .
Uszkodzony czujnik temperatury
Czujnik temperatury kontroluje temperaturę wewnętrzną. Gdy czujnik temperatury działa błędnie, może nie mierzyć dokładnie temperatury, prowadząc do nieprawidłowego procesu pieczenia.
Zużyta izolacja
Izolacja w piekarniku pomaga zatrzymać ciepło i utrzymać stałą temperaturę, zwiększając efektywność energetyczną urządzenia. Jeśli izolacja jest uszkodzona lub zużyta, może dojść do utraty ciepła, co z kolei powoduje, że piekarnik piecze nierówno.
Uszkodzony minutnik
Minutnik steruje czasem pieczenia. W sytuacji, gdy nie działa prawidłowo, może skrócić czas pieczenia, a tym samym wyjęte z piekarnika potrawy będą surowe w środku.
Piekarnik nie dopieka potraw? Jakie są inne powody tego, że piekarnik piecze nierówno?
Choć nierówne pieczenie w piekarniku to zazwyczaj wina wadliwych podzespołów, w grę mogą wchodzić również inne czynniki. Co powoduje, że piekarnik nie działa prawidłowo?
Nieprawidłowe ustawienia temperatury
Być może ustawiasz piekarnik na niewłaściwą, zbyt niską temperaturę. Zapoznaj się z instrukcją obsługi, ponieważ większość producentów załącza informację dotyczącą temperatury pieczenia poszczególnych dań oraz ciast.
Pomijanie nagrzewania się piekarnika
Jeśli przepis nie mówi inaczej, zawsze wkładaj potrawy do nagrzanego piekarnika. Nawet, gdy nie masz czasu, możesz umieścić jedzenie w zimnym urządzeniu, ale wydłużając czas pieczenia potrawy. Wstępne nagrzanie piekarnika do zalecanej temperatury wewnątrz urządzenia jest niezbędne do równomiernego pieczenia. Pomijanie tego etapu może powodować, że piekarnik nie dopieka potraw.
Piekarnik nie grzeje prawidłowo? Winne przeładowanie urządzenia
Przepełnienie komory piekarnika zbyt dużą liczbą potraw lub umieszczenie na blasze zbyt dużej ilości jedzenia może utrudniać prawidłową cyrkulację gorącego powietrza. To z kolei skutkuje nierównomiernym pieczeniem.
Nowy piekarnik nie dopieka potraw – wprowadź zmiany
Zanim zwrócisz się o profesjonalną pomoc, przy kolejnym użyciu piekarnika wprowadź kilka modyfikacji. Być może Twoje urządzenie działa prawidłowo, a winne jest niewłaściwe korzystanie z piekarnika.
Rozgrzej piekarnik
Sprawdź, czy nagrzewasz piekarnik tak długo, jak zaleca producent. Powinien osiągnąć żądaną temperaturę przed włożeniem jedzenia do środka.
Sprawdź dwukrotnie ustawienia temperatury
Upewnij się, że ustawiłeś piekarnik na temperaturę wymaganą w przepisie. Użyj termometru do piekarnika, aby sprawdzić czy termostat urządzenia działa prawidłowo. Być może piekarnik słabo grzeje i jest to przyczyna problemu.
Pozycja blachy
Być może umieszczasz blachę/ruszt zbyt wysoko lub zbyt nisko. Większość potraw i ciast przygotujesz na środkowej lub drugiej półce od dołu.
Stop z przepełnianiem komory piekarnika
Unikaj przeładowania piekarnika. Pozostaw wystarczająco dużo miejsca na odpowiedni przepływ powietrza, co pomaga w równomiernym pieczeniu.
Wydłuż czas pieczenia
Jeśli okaże się, że po podanym w przepisie czasie jedzenie nadal nie jest gotowe, może być konieczne wydłużenie pieczenia. Każdy piekarnik działa nieco inaczej, niektóre potrzebują więcej, inne mniej czasu na przygotowanie dania. Problem z niedopiekaniem nie ustąpił i podejrzewasz, że jeden z podzespołów jest wadliwy? Skonsultuj się z profesjonalnym technikiem w celu zdiagnozowania i naprawy piekarnika.
Jeśli Twój piekarnik nie dopieka, nie zawsze przyczyną problemów jest wadliwy komponent. W pierwszej kolejności zwróć uwagę na prawidłowe korzystanie z urządzenia. Często niedopiekanie jest wynikiem błędów popełnianych przez użytkownika. Gdy jednak okaże się, że najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ jeden z podzespołów, nie zwlekaj z naprawą. Należy pamiętać, że rozwiązywanie problemów z piekarnikiem na własną rękę może być skomplikowane, dlatego w przypadku problemów z działaniem urządzenia warto wezwać profesjonalny serwis AGD. Zachęcamy do skorzystania z naszej usługi – naprawa piekarników. Współpracujemy z najlepszymi specjalistami na rynku, którzy sprawnie i bezproblemowo naprawią Twoje urządzenie.
Przeczytaj również:
Uszkodzony termostat w piekarniku – najczęstsze objawy
Ranking piekarników do zabudowy 2023
Czy warto kupić piekarnik z funkcją pary?
Potrzebujesz fachowca? Zobacz: Naprawa piekarników, Serwis AGD