Co może być przyczyną przypalania ciasta przez piekarnik?
Zastanawiasz się czemu pomimo nastawiania takiej temperatury, jaka jest w przepisie, wyciągasz przypalone ciasto? Przyczyną przypalania się ciasta nie musi być tylko źle ustawiona temperatura. Jak w takim razie należy piec ciasto, by się nie przypalało? Co zrobić by ciasto było idealne?

Spis treści
Jak zapobiec przypaleniu ciasta?
Najważniejsza zasada to wkładanie ciasta zawsze do gorącego, nagrzanego piekarnika. Najczęściej powinniśmy piec je w 180°C. Stan upieczenia ciasta najlepiej sprawdzać poprzez wbicie drewnianego patyczka w ciasto. Tylko pamiętajmy, by wbijać patyczek pod koniec przewidywanego pieczenia. Zaglądanie do ciasta co pięć minut wcale nie wpłynie pozytywnie na efekt pieczenia, zwłaszcza ciast drożdżowych czy biszkoptów. Natomiast jeśli ciasto przypieka się za bardzo w piekarniku, to najlepiej zmniejszyć temperaturę pieczenia lub przykryć ciasto od góry folią aluminiową, bądź papierem do pieczenia.
Większość ciast powinna być pieczona na środkowym ruszcie, a te, które muszą być przypieczone bardziej z góry lub z dołu powinno się wtedy ustawić konsekwentnie na wyższym, lub niższym ruszcie.
Zły wybór funkcji
Nowe piekarniki posiadają wiele funkcji. Kiedy zamiast pieczenia tradycyjnego wybierasz funkcję termoobiegu, pamiętaj, że przy funkcji termoobiegu temperatura musi być mniejsza niż przy pieczeniu tradycyjnym. Zazwyczaj w instrukcji piekarnika jest wyjaśnione w ilu stopniach, przy konkretnej funkcji, piecze się dane ciasto. Pamiętaj, że żadne ciasto nie wyrośnie Ci na funkcji grzania tylko od góry lub od dołu!
Jeżeli po zastosowaniu się do powyższych instrukcji problem nadal występuje, możliwe jest, że popsuł się termostat. Chociaż ustawiasz dobrą temperaturę, rzeczywista temperatura piekarnika jest wyższa. Wtedy konieczna jest naprawa. Najlepiej jednak skonsultować się z serwisem AGD, ponieważ przyczyn może być wiele.

Przydatne porady dotyczące pieczenia ciast:
- zbyt długie pieczenie– nie ma osoby, której nie zdarzyłoby się choć raz przypalić ciast, chociażby w święta. Jak temu zaradzić? Przecież nie chcemy od nowa robić ciasta. Najlepiej będzie użyć tartki do warzyw i lekko zetrzeć spalone ciasto.
- składniki ciasta– każde ciasto ma swoje „upodobania”, tak np. kiedy przygotowujemy drożdżowca, najlepiej, żeby składniki do niego były w temperaturze pokojowej, jedynie mleko powinno być lekko ciepłe. Natomiast gdy przyrządzamy ciasto kruche, składniki powinny być lekko schłodzone,
- wyciąganie ciasta– pamiętaj! Przed wylaniem ciasta do blachy posmaruj ja masłem, a potem oprósz ją bułką tartą. Tak unikniesz zniszczenia ciasta przy jego wyciąganiu. Jeżeli jednak zdarzy Ci się zapomnieć, owiń ciasto na 2, 3 minut ścierką i wyciągnięcie go z blaszki powinno być łatwiejsze.
Podsumowanie
- Przypalanie ciasta to nie zawsze efekt błędnie ustawionej temperatury.
- Istotne jest wkładanie ciasta do dobrze nagrzanego piekarnika oraz pieczenie najczęściej w 180°C (z ewentualną korektą przy termoobiegu).
- Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, skontroluj stanu wypieku dopiero pod koniec przewidywanego czasu pieczenia.
- Pilnuj umieszczenia blachy na właściwym poziomie rusztu.
- Jeśli ciasto zbyt szybko się przypieka, warto zmniejszyć temperaturę lub przykryć je folią aluminiową.
- Odpowiednia temperatura składników, prawidłowe przygotowanie blachy i unikanie zbyt częstego otwierania piekarnika znacząco zwiększają szansę na idealny wypiek. Jeśli mimo przestrzegania zasad ciasto nadal się przypala, problemem może być uszkodzony termostat.