Piekarnik ma to do siebie, że czasem nie działa zgodnie z założeniami producenta. Nieważne, czy jesteśmy właścicielami piekarnika elektrycznego, połączonego z kuchenką indukcyjną, czy piekarnika gazowego — chcemy, aby działał jak najlepiej. Co jednak, jeśli piekarnik nie jest w stanie zadowolić nas kulinarnie? Piekarnik przypala jedzenie i szybko żegna nas z wizją przepysznej kolacji w gronie znajomych. Co robić w przypadku dysfunkcji piekarnika? Czy kuchenne urządzenia elektryczne jesteśmy w stanie naprawić samodzielnie? Dowiesz się tego, czytając nasz najnowszy poradnik.
Spis treści
Piekarnik przypala — Sprawdź wysokość rusztu
Nowoczesne piekarniki pozwalają na umieszczenie rusztu lub blachy z jedzeniem na co najmniej kilku poziomach. Umożliwia nam to na zróżnicowanie odległości między potencjalną kolacją a główną grzałką piekarnika oraz pieczenie kilku dań naraz. Możliwość przyrządzania każdego wieczornego posiłku za jednym razem jest kusząca, ale miej na uwadze, że jedzenie postawione blisko grzałki może się przypalić. Co zrobić, gdy piekarnik przypala jedzenie? Delikatne potrawy oraz ciasta kładź na niższych poziomach piekarnika. Taki sposób pieczenia uchroni Cię przed zbytnim przypiekaniem się potraw oraz pozostawi więcej miejsca na dania mięsne.
Nie martw się, prawdopodobnie nie jest tak, że piekarnik nie działa. Odpowiednie rozmieszczenie jedzenia powinno rozwiązać Twój problem. Z drugiej strony, może zdarzyć się, że piekarnik przypala spód ciasta lub chleba. W tym wypadku najlepszą możliwą decyzją będzie przeniesienie swojego wytworu na sam środek urządzenia.
Jak wybrać program pieczenia?
Niemal każdy nowy piekarnik przychodzi do nas z możliwością wyboru programu pieczenia. Różnorodne programy pozwalają nam na dostosowanie temperatury lub sposobu opiekania do poszczególnych rodzajów dań. Poza tym, dobranie odpowiedniego programu pieczenia ułatwi nam osiągnięcie oczekiwanych efektów. Najpopularniejszym trybem pieczenia jest m.in.: pieczenie góra-dół, podczas którego obie grzałki grzeją jednocześnie, grzanie dolne oraz grzanie dolne.
Czy program pieczenia może sprawić, że piekarnik przypala jedzenie? Oczywiście. Jeśli zauważyłeś, że piekarnik nie działa tak, jakbyś tego chciał, spróbuj zmienić program pieczenia na termoobieg lub funkcję grill. Pamiętaj jednak, że delikatne potrawy bogate w warzywa oraz wszelkiego rodzaju ciasta prawdopodobnie przypalą się po włączeniu funkcji grill, oraz grzania górnego. Zapoznaj się z zaleceniami producenta urządzenia i samodzielnie wybierz optymalny program.
Dlaczego piekarnik przypala od góry?
Przypalenie jedzenia, jeśli nie jest niezwiązane z zapomnieniem wyłączenia piekarnika, często oznacza uszkodzenie pewnego elementu konstrukcji urządzenia. Zbyt wysoka temperatura piekarnika może być efektem jej nieprawidłowego ustawienia lub uszkodzonego termostatu. Co zrobić w takim wypadku?
- Wiele potraw nie reaguje zbyt dobrze na wysokie temperatury i o wiele lepsze jest dla nich pieczenie chłodniejszym piekarniku, w dłuższym czasie. Sprawdź opakowanie dania do odgrzania lub odszukaj w Internecie informacje o preferowanej temperaturze pieczenia danej potrawy. Opakowania produktów niemal zawsze zawierają wszelkie potrzebne informacje, a jeśli nie masz dostępu do Internetu, a piekarnik przypala z jednej strony — zajrzyj do książki kucharskiej lub swojego sąsiada.
- Uszkodzony termostat to jedna z najczęściej występujących awarii piekarnika. W celu zdiagnozowania usterki sprawdź, czy ustawiona temperatura jest zgodna z tą, którą wybrałeś na samym początku pieczenia. Do sprawdzenia temperatury przydatny może okazać się termometr piekarniczy, który w szybki sposób wskaże nam temperaturę wnętrza urządzenia, Jeżeli rzeczywiście piekarnik nie działa — skontaktuj się z elektrykiem w celu wymiany termostatu.
Dlaczego piekarnik przypala? – Przyczyny
Przypalanie dań z jednej strony jest przypadłością charakterystyczną dla uszkodzonej grzałki. Piekarniki pracujące od wielu lat, zwłaszcza te, które nigdy nie były serwisowane, często przepalają grzałki na skutek intensywnej eksploatacji. Uszkodzona grzałka nie będzie reagowała na informacje z termostatu i może rozpocząć nadmierne nagrzewanie. Jeżeli piekarnik przypala z jednej strony lub zauważyłeś ciemny nalot na grzałce — telefon do fachowca od urządzeń elektrycznych jest niemalże koniecznością.
Jeżeli piekarnik nie działa tak, jak powinien, na samym początku sprawdź, czy ustawiłeś odpowiedni program pieczenie. Wiele potraw przyrządza się w specjalnych warunkach, które minimalizują możliwość nadmiernego spieczenia. Delikatne potrawy warzywne lub ciasta piecz w łagodniejszych temperaturach, za to przez dłuższy czas. Jeżeli piekarnik Amica przypala — skontaktuj się z producentem, a biuro obsługi klienta przeprowadzi Cię przez proces reklamacji lub naprawy. Pamiętaj jednak, że niedziałający piekarnik nie zawsze oznacza mechaniczną usterkę. Wszelkie nieprawidłowości w działaniu piekarnika najczęściej sprowadzają się do braku znajomości sposobu obsługi urządzenia.
Potrzebujesz fachowca? Zobacz: Naprawa piekarników, Serwis AGD