Dym z piekarnika - poznaj najczęstsze przyczyny •

Dym z piekarnika – poznaj najczęstsze przyczyny

Data publikacji:
Ostatnia aktualizacja: 5 czerwca 2025
Autor: Justyna Art-Witkowska
dym z piekarnika elektrycznego, dym w piekarniku, dym podczas pieczenia w piekarniku

Czy dym z piekarnika to zawsze niepokojący objaw? Co jest jego najczęstszą przyczyną i jak rozwiązać ten problem? Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się więcej na ten temat!

Dym z nowego piekarnika

Dym z piekarnika świeżo po zakupie urządzenia może być bardzo niepokojący. Jednak jest to jak najbardziej normalne zjawisko przy pierwszym uruchomieniu sprzętu. Wszyscy producenci AGD zalecają przepalenie piekarnika, a więc jednorazowe nagrzanie urządzenia do maksymalnej mocy. Co daje przepalenie? Usuwa wszelkie zanieczyszczenia chemiczne powstałe podczas produkcji. Nie pomijaj tego etapu, ponieważ resztki smaru czy uszczelnień będą przenikać do potraw, a jest to szkodliwe dla zdrowia! Oczywiście piekarnik posiada również zabezpieczenia, dlatego upewnij się przed pierwszym użyciem, że nie znajdują się w nim żadne folie zabezpieczające. Niestety chwila nieuwagi i materiał we włączonym urządzeniu zacznie się topić. Dym z piekarnika będzie wyjątkowo gryzący i gęsty. Dlatego nigdy nie zapominaj o zdjęciu zabezpieczeń i usunięciu resztek kleju po ewentualnych naklejkach.

Potrzebujesz pomocy?
Zamów fachowca

Dym z piekarnika używanego od lat

Dym w piekarniku wcale nie musi być oznaką awarii. Najczęściej przyczyną jest zbyt rzadkie mycie urządzenia i nieusuwanie przypalonych resztek. Kapiący do komory tłuszcz czy tryskające soki będą przypalać się przy kolejnym użyciu piekarnika. Wytworzą kłęby dymu, które rozejdą się po całym domu nawet po lekkim uchyleniu drzwiczek i nie obędzie się bez wietrzenia. Dlatego pamiętaj, aby każdorazowo usunąć resztki jedzenia.

Środki czystości i artykuły do pieczenia

Jeśli podczas pieczenia stosujesz specjalne woreczki lub rękawy, pamiętaj, aby nakłuwać je według zaleceń producenta i stawiać na niższej półce w komorze. Podczas pieczenia pęcznieją i mogą stykać się ze ściankami piekarnika, a to powoduje nierzadko ich stapianie i może wywołać dym podczas pieczenia w piekarniku. Wymieniaj również regularnie papier do pieczenia i unikaj używania jednego arkusza kilka razy, ponieważ produkt ulega zużyciu, zaczyna się przypalać, dymić, a w kontakcie ze ściankami piekarnika może się nawet zapalić!

Ponadto nie popłaca pośpiech podczas sprzątania! Pamiętaj, aby dokładnie usuwać detergenty przeznaczone do mycia piekarnika. Płyn czy mleczko po podgrzaniu urządzenia powodują dym w piekarniku i nie jest on również zdrowy dla naszego organizmu.

Potrzebujesz pomocy?
Zamów fachowca

Zazwyczaj dym z piekarnika elektrycznego nie jest objawem poważnej usterki. W przypadku nowego urządzenia pamiętaj o usuwaniu zabezpieczeń producenta oraz przegrzaniu piekarnika przed kontaktem z żywnością. Jeśli korzystasz ze swojego urządzenia od lat, zwróć uwagę, czy w komorze nie znajdują się resztki jedzenia lub detergentu. Jeśli wykluczysz te powody, a problem się pojawia, wezwij nasz serwis AGD. Nasi specjaliści szybko zdiagnozują przyczynę usterki i dokonają naprawy piekarnika.

Potrzebujesz fachowca? Zobacz: Naprawa piekarników, Serwis AGD

Podsumowanie

  1. Dym z piekarnika nie zawsze oznacza awarię – w przypadku nowego urządzenia może być efektem przepalania resztek produkcyjnych i jest to często spotykane zjawisko.
  2. Przyczyną dymu w starszych piekarnikach są przypalone resztki jedzenia lub tłuszczu, których nie usunięto po poprzednim pieczeniu.
  3. Dymić mogą również zużyte środki do pieczenia, np. woreczki czy papier, a także niewłaściwie spłukane detergenty.
  4. Aby uniknąć problemów, należy regularnie czyścić piekarnik i stosować się do zaleceń producentów akcesoriów.
  5. Jeśli mimo wszystko dym nadal się pojawia, warto skonsultować się z serwisem AGD.