Jak działa piekarnik parowy?

Spis treści
Piekarnik parowy jest urządzeniem, które jest dostępny na rynku już od dłuższego czasu. Przy jego pomocy można piec tak jak w zwykłym piekarniku, można też gotować na parze. Jak działa piekarnik parowy? Dlaczego warto zdecydować się na jego zakup? Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się więcej.

Jak działa piekarnik parowy?
Piekarnik parowy umożliwia pieczenie z funkcją pary różnych potraw, np. mięsa, warzyw, ciast czy ryb. Zastosowanie pary w piekarniku powoduje, że przyrządzone w nim potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze i witaminy. Ponadto przygotowane tą metodą mięso jest bardziej soczyste, co podnosi walory smakowe potraw. Jego zalety docenią nie tylko zwolennicy zdrowego żywienia, ale też smakosze i osoby, które muszą przestrzegać określonej diety. Jak powstaje para w piekarniku parowym? Najprostsze piekarniki parowe posiadają na dole komory specjalne wgłębienie lub tackę, do której nalewa się wodę. Podczas pracy piekarnika dolna grzałka podgrzewa wodę, tworząc parę. Inne urządzenia posiadają specjalny, wyjmowany zbiornik na parę. Woda ze zbiornika zostaje doprowadzona do parownika, który podgrzewa ją do temperatury wrzenia. Para zostaje wprowadzona do komory piekarnika za pomocą dysz.

Funkcje piekarnika parowego
Zwykły piekarnik z funkcją pary
Piekarnik parowy to najłatwiejszy sposób na zapewnienie jeszcze lepszego smaku potraw. Urządzenie to oferuje połączenie zalet typowego piekarnika i korzyści płynących z wykorzystania pary. Wystarczy podczas pieczenia mięsa lub wypieku chleba dodać pary, aby potrawa stała się chrupiąca na zewnątrz i jednocześnie pełna smaku.
Piekarnik parowy z funkcją pieczenia
Dobre wypieki są sztuką. Doskonałe wypieki to już nauka. Aby stworzyć arcydzieło, dodanie pary jest równie ważne, jak każdy ruch pędzlem do ciasta. To dlatego, że molekuły wody przewodzą ciepło szybciej niż powietrze, więc pieczenie jest bardziej dokładne. Za dotknięciem przycisku piekarnik PlusSteam dodaje do wypieku optymalną ilość pary. Powoduje to bardziej intensywne i szybsze wyrastanie ciasta oraz karmelizację, która daje efekt grubszej skórki
Właściwy piekarnik parowy
Służy wyłącznie do przygotowywania posiłków na parze – Zaoszczędź łososiowi gotowania i przyrządź go na parze. Delikatny proces obróbki termicznej w piekarniku parowym sprawia, że mięso i ryby pozostają niezwykle delikatne i nie są wysuszone. Ponadto para pomaga zachować naturalny kolor potraw. Łosoś w tak świeżym pomarańczowym kolorze smakuje równie doskonale, jak wygląda.
Czyszczenie parowe
Piekarnik z funkcją pary umożliwia ekologiczne i proste czyszczenie piekarnika z wykorzystaniem pary wodnej. Szczegółowe informacje znajdziesz w instrukcji obsługi swojego urządzenia. Po czyszczeniu komory parą, wystarczy przetrzeć ścianki piekarnika suchą ściereczką.
Piekarnik parowy posiada wiele zalet. Potrawy przygotowane w nim mają intensywny smak. Żywność nie nasiąka olejem ani nie moczy się w wodzie. Potrawy są dietetyczne i lekkostrawne, mają dużą wartość odżywczą, nie dochodzi do straty witamin, substancji mineralnych i mikroelementów, a wszechstronność zastosowania pozwala na eksperymenty kulinarne. Przekąski, zupy, dania wegetariańskie, ryby, mięso, kluski, ryż, jarzyny i desery – to wszystko można przygotować w piekarniku parowym.
Posiadasz piekarnik parowy, który zaczął sprawiać problemy? Skontaktuj się z naszym serwisem AGD. Naprawa piekarników to nasza wieloletnia pasja, dlatego z pewnością znajdziemy rozwiązanie dla problemu, z którym zmaga się Twoje urządzenie.
Podsumowanie
- Piekarnik parowy to dobre rozwiązanie dla osób, którym zależy na doskonałym smaku potraw i ich wyglądzie.
- Piekarnik z funkcją pary pozwala zachować wszystkie witaminy i właściwości odżywcze.
- Potrawy są bardziej soczyste i delikatne, a wypieki, zwłaszcza ciasta drożdżowe, lepiej wyrośnięte.
- Urządzenia z parą umożliwiają ekologiczne czyszczenie piekarnika. Po zakończonym czyszczeniu wystarczy przetrzeć komorę piekarnika suchą ściereczką.
- Zwykle w piekarnikach parowych wgłębienie lub tacka na wodę znajduje się na dole. Para powstaje w wyniku podgrzania wody przez grzałkę dolną.
- Innym rozwiązaniem u wielu producentów jest specjalny zbiornik na wodę. Woda zostaje podgrzana przez parownik i doprowadzona do komory piekarnika za pomocą dysz.
Najczęściej zadawane pytania - FAQ
Niektóre modele mogą wymagać podłączenia do wody. Zwykle jednak piekarniki parowe posiadają specjalny zbiornik na wodę lub wgłębienie na dole komory, do którego wlewa się wodę.
Wodę wlewa się do specjalnego zbiornika na wodę lub do tacki/wgłębienia, znajdującego się na dole komory.