dym w piekarniku

Każdy, kto kiedykolwiek miał styczność z piekarnikiem, zapewne nie raz spotkał się z buchającymi kłębami szarego dymu. Spokojne przygotowywanie kolacji kończy się paniczną walką o wyposażenie kuchni. Co zrobić, gdy pojawia się dym w piekarniku? Jak odratować ulubiony posiłek i zatrzymać dymienie? Do walki z dymem nie potrzebujesz drogich środków chemicznych, bo w znacznej większości sytuacji wystarczy… zwykła soda oczyszczona. Poznaj najlepsze i najbezpieczniejsze sposoby na walkę z dymem w piekarniku.

Jeśli często spotykają Cię awarie piekarnika, z pewnością zainteresuje Cię nasz fachowy serwis AGD. Wypełnij wygodny, internetowy formularz i zapisz się na wizytę jeszcze tego samego dnia.

Jak powstaje dym w piekarniku?

Walkę z awarią najlepiej rozpocząć od poznania wroga. Dymienie z piekarnika zaczyna się w momencie oderwania się fragmentu potrawy, który następnie spada na rozgrzany spód urządzenia. Jedzenie po chwili zamienia się w czarny węgiel, a większość z nas odruchowo otwiera piekarnik i wyjmuje przypalające się części kolacji. Jednak nie zawsze możemy sobie pozwolić na obniżenie temperatury w połowie pieczenia. Co zrobić w sytuacji, gdy dalsze pieczenie koniecznie musi się odbywać?

Dym podczas pieczenia w piekarniku? – na ratunek soda oczyszczona

Jeśli podczas pieczenia z piekarnika zacznie wydobywać się gęsty, szary dym, wyciągnij jedzenie na minutę i przygotuj się do szybkiego manewru ratującego sytuację. Nie wyłączaj urządzenia, ale podczas aplikowania sody oczyszczonej uważaj, aby się nie poparzyć. Ostrożnie rozsyp sodę na rozgrzanym spodzie piekarnika, szczególnie w miejscach przypaleń. Delikatnie włóż jedzenie z powrotem, jednocześnie podkładając pod naczynie blaszkę z wodą. Nowa konstrukcja złapie spadające części jedzenia i uniemożliwi ponowne zwęglenie. Zwróć uwagę na to, że soda oczyszczona zadziała jedynie doraźnie. Piekarnik nadal należy umyć i zabezpieczyć w odpowiedni sposób.

Dym w nowym piekarniku — najczęstsze przyczyny

Nowe piekarniki również potrafią skutecznie zepsuć piątkową kolację. Zwłaszcza jeśli nie do końca zdajemy sobie sprawę jak obchodzić się z nowym sprzętem. Niezwykle częstymi przyczynami dymu w piekarniku są:

  • Zabezpieczenia urządzenia
    Nowe piekarniki niemal zawsze posiadają szereg zabezpieczeń — od styropianu, po folię zabezpieczającą — które pod wpływem wysokiej temperatury zaczynają się topić. Palący się styropian czy kopcące się naklejki wytworzą duszący, szary dym, który na pierwszy rzut oka wygląda jak efekt poważnej awarii sprzętu. Pamiętaj, aby usunąć wszystkie znajdujące się w piekarniku zabezpieczenia i dokładnie umyć pozostały na wewnętrznych ściankach klej.
  • Przepalanie piekarnika
    Producenci AGD coraz częściej zalecają tzw. wygrzewanie piekarnika, gdy po raz pierwszy korzystamy z nowego sprzętu. Przepalanie piekarnika to nic innego jak nagrzanie urządzenia do maksymalnej mocy, tak aby wypalić wszelkie chemiczne substancje znajdujące się wewnątrz piekarnika. Dym i specyficzny zapach są w takiej sytuacji naturalne, ale nie powinny się powtarzać podczas kolejnych uruchomień.

Dym w piekarniku, czyli efekt zwykłego niedbalstwa

Zaschnięty tłuszcz i przypalone resztki jedzenia to najczęstsze przyczyny pojawienia się dymu w piekarniku. Zabrudzenia przypalają się przy każdym uruchomieniu, powodując powstawanie dymu i wyjątkowo nieprzyjemnego zapachu. Jednym rozwiązaniem, jakie można zaproponować to dokładne i regularne czyszczenie piekarnia. Podczas użytkowania, pamiętaj, aby korzystać ze specjalnych blach do pieczenia, które uniemożliwią przedostawania się roztopionego sera czy rozgrzanego tłuszczu na sam spód piekarnika.

Potrzebujesz fachowca? Zobacz: Naprawa piekarników, Serwis AGD