lodówka mrozi jedzenie

Lodówka to wciąż jedno z najważniejszych urządzeń w naszej kuchni. Lodówka pozwala nam na przechowywanie żywności, która w temperaturze pokojowej szybko uległaby zniszczeniu. Co jednak, jeśli lodówka mrozi jedzenie, które w niedalekiej przyszłości chcemy zjeść? Dowiedz się, co robić, gdy lodówka mrozi żywność!

Lodówka mrozi jedzenie – Uszkodzenie czujnika temperatury

Czujnik temperatury to jeden z ważniejszych elementów składowych Twojej domowej lodówki. To właśnie on kontroluje temperaturę powietrza wewnątrz urządzenia i przekazuje wszelkie potrzebne informacje do modułu głównego. Jeśli czujnik temperatury lodówki jest uszkodzony, urządzenie nie wie, do jakiej temperatury należy schładzać wnętrze chłodziarki. Sprężarka oraz wentylator nie wyłączają się lub włączają zbyt często.

Skutkiem uszkodzenia czujnika jest zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura. Jeśli lodówka mrozi jedzenie, sprawdź multimetrem, czy problem leży właśnie w czujniku. Jeśli czujnik nie ma ciągłości, czeka Cię rychła wymiana czujnika.

Uszkodzenie modułu sterującego a temperatura w lodówce

Innym, równie częstym powodem drastycznego spadku temperatury w lodówce jest uszkodzenie modułu sterujące. Jeśli lodówka mrozi jedzenie, ale tylko co jakiś czas – przyjrzyj się modułowi. Moduły sterujące w większości popularnych lodówek Amica lub lodówek Samsung są zintegrowane z termostatem. Zanim zdecydujesz się na wymianę modułu sterującego, dokładnie sprawdź stan termostatu. Pamiętaj, iż wymiana modułu lodówki może być kosztowna i często mniej opłacalna niż kupno nowego urządzenia.

Lodówka mrozi jedzenie – Kiedy wymieniać termostat?

Termostat ma jedno, wyjątkowo proste zadanie – przekazywanie napięcia do sprężarki, skraplacza oraz wentylatora. Zdarza się jednak, że termostat nie działa, a system chłodzenia działa dłużej niż powinien. Skutkiem uszkodzenia termostatu jest nagły spadek temperatury we wnętrzu chłodziarki. Jeżeli lodówka mrozi żywność, poprzekręcaj pokrętło termostatu i nasłuchuj charakterystycznego kliknięcia. Jeśli przekręcaniu od najwyżej do najniższej temperatury nie towarzyszy żaden dźwięk – wymień termostat.

Prawidłowe ułożenie produktów jest równie ważne!

Ostatnim i prawdopodobnie najpopularniejszą przyczyną mrożenia jedzenia przez lodówkę jest… brak wiedzy na temat jej działania. Pamiętaj, że wyloty powietrza blokowane przez jedzenie nie utrzymają odpowiedniej temperatury we wnętrzu lodówki. Jak układać jedzenie w lodówce?

  • Pilnuj, aby jedzenie nie blokowało prawidłowej cyrkulacji powietrza we wnętrzu lodówki.
  • Zachowaj odpowiedni odstęp między poszczególnymi produktami.
  • Staraj się, aby jedzenie nie dotykało ścianek lodówki.
  • Nie umieszczaj w lodówce produktów o podwyższonej wilgotności.

Wkładanie ciepłego jedzenia do lodówki prędzej lub później doprowadzi do jej uszkodzenia. Gorące potrawy parują, a powstała w ten sposób woda osadza się na ścianach lodówki. Prowadzi to do stopniowego obniżania temperatury chłodziarki. Jeżeli nie dbasz o przykładne korzystanie z lodówki, już teraz skontaktuj się ze specjalistą od naprawy lodówek.

Potrzebujesz fachowca? Zobacz: Naprawa lodówek, Serwis AGD