Ekspres do kawy to inwestycja na lata. Nic więc dziwnego, że większość klientów chce najpierw poznać możliwości nowoczesnych sprzętów, a dopiero potem zdecydować się na ostateczny wybór. Ekspres do kawy powinien być dopasowany do preferencji oraz oczekiwań jego przyszłych użytkowników. Na co zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu do kawy? Jakie są typy urządzeń? Czym różnią się modele profesjonalne od tych gastronomicznych? Poznaj najpopularniejsze typy ekspresów do kawy.
Spis treści
Jaki ekspres do kawy wybrać?
Ekspres do kawy powoli staje się jednym z najważniejszych elementów wyposażenia niemal każdej kuchni. Urządzenie do przygotowania kawy daje możliwość czerpania przyjemności z wypijania pobudzającego napoju w najwyższej jakości. Obsługa nowoczesnych ekspresów do kawy zwykle jest prosta, gdyż urządzenia te stają się coraz bardziej intuicyjne. Zanim zdecydujesz się na zakup konkretnego modelu, zapoznaj się z typami najpopularniejszych ekspresów do kawy oraz ich specyfikacją. Profesjonalny ekspres do kawy powinien być przede wszystkim ekonomiczny. Wygląd zewnętrzny urządzenia zawsze jest kwestią drugorzędną.
Jeżeli jesteś przed zakupem ekspresu do kawy, odpowiedz sobie na pytanie, do jakiego miejsca ma być on przeznaczony, ile kaw dziennie będziesz przygotowywać. Weź pod uwagę również to, czy kawy wypijasz z mlekiem, czy może bez. Jeżeli decydujesz się na model przystosowany do zaparzania kaw mlecznych, zastanów się czy proces ten powinien być przygotowywany za dotknięciem jednego przycisku. Do rozważenia jest także kwestia tego, czy ekspres do kawy powinien posiadać wbudowany młynek do kawy ziarnistej, czy też nie. Na samym końcu zwróć uwagę na design ekspresu.
Ekspresy przelewowe
To zdecydowanie najprostsze i najtańsze rozwiązanie, z jakim możesz się spotkać. Ekspres przelewowy zbudowany jest ze zbiornika na wodę, pojemnika na kawę, filtra, dzbanka oraz płyty grzewczej, która pozwala utrzymać stałą temperaturę napoju. Do największych zalet tego typu urządzenia zalicza się prostotę w obsłudze, niską cenę, możliwość przygotowania większej ilości kawy jednorazowo. Wśród najczęściej wymienianych wad ekspresów przelewowych dominuje przede wszystkim niższa jakość kawy, brak funkcji przyrządzania kawy z mlekiem oraz to, że do przygotowania kawy potrzebny jest osobny przyrząd – młynek. Oznacza to, że ekspres umożliwia przygotowanie kawy wyłącznie ze zmielonych ziaren. Bardzo często ten typ zamarzania kawy zwiększa możliwość obecnych substancji gorzkich i kwasów.
Ekspresy kolbowe
Urządzenia kolbowe wymagają większej uwagi podczas przygotowania ulubionego gorącego napoju. Ekspresy kolbowe nazywane są również ręcznymi, manualnymi lub półautomatycznymi. W sklepach znaleźć można modele, które są przeznaczone do domu lub do profesjonalnego użytku w gastronomii. Oba te urządzenia wymagają użycia kawy mielonej, której ziarna należy zmielić samodzielnie. Można także zaopatrzyć się w gotową kawę mieloną. Ekspresy kolbowe posiadają kolbę, która zaopatrzona została w sitko. To właśnie do niej wsypuje się zmieloną kawę. Odpowiednie ubicie kawy, zapobiega przedostawaniu się niepożądanych wartości smakowych i zapachowych. Zdecydowana większość urządzeń posiada dyszę spieniającą mleko, dzięki czemu można przygotować cappuccino czy latte. Jedną z głównych zalet ekspresów kolbowych jest ich niska cena.
Ekspresy kombinowane
Ekspresy do kawy ciśnieniowe, bardzo często zwane są ekspresami kombinowanymi. Ich budowa pozwala wyróżnić ekspres do kawy ciśnieniowy kolbowy oraz przelewowy. Rozwiązanie takie sprawdza się w przypadku przyrządzania dwóch porcji espresso jednocześnie lub większej ilości kawy. Ekspresy kombinowane są najbardziej zróżnicowane, a do ich głównych funkcjonalności należy np. programator czasowy, który umożliwia ustawienie czasu. Urządzenia te, zwykle posiadają regulację mocy oraz automatyczne dozowanie wody i kawy. Samoczyszczenie w ekspresie jest kluczowe, gdyż zapobiega częstym odkamienianiu urządzenia. Zainstalowany filtr do wody zdecydowanie wpływa na poprawę smaku kawy, a tym samym chroni przed osadami z kamienia. Nowoczesne ekspresy kombinowane wyposażone są w ekran LCD.
Ekspresy na kapsułki
Ekspres do kawy automatyczny zaliczany jest do modeli ciśnieniowych. Urządzenie na kapsułki obsługuje wyłącznie kawę znajdującą się w specjalnych kapsułkach. Utrzymanie czystości tych modeli jest nadzwyczaj proste. Aby przyrządzić kawę, należy umieścić kapsułkę w wyznaczonym przez urządzenie miejscu, podstawić filiżankę, nacisnąć guzik, a następnie odczekać aż gorący napój zacznie wypełniać naczynie. Ekspres do kawy na kapsułki może różnić się pod względem ciśnienia. Im jest ono większe, tym bardziej aromatyczny napój zostanie podany. Kawa z mlekiem może zostać przygotowana wyłącznie wtedy, kiedy kapsułki posiadają mleko w proszku. Można oczywiście użyć świeżego mleka, jednak należy dysponować spieniaczem do mleka. Kapsułkowe modele ekspresów wyróżniają się designem, który jest dosyć charakterystyczny.
Różnice między profesjonalnymi a gastronomicznymi modelami
Ekspresy przeznaczone do profesjonalnego użytku zwykle charakteryzują się połączeniem nowoczesnego designu i najnowszych technologii. Modele ekspresów gastronomicznych różnią się przede wszystkim gabarytami, dzięki czemu możliwe jest przygotowanie większej ilości kaw jednocześnie. Wśród najczęstszych modeli znajdują się ekspresy kolbowe półautomatyczne. Obsługa wielogrupowego manualnego ekspresu ciśnieniowego wymaga użytku doświadczonego baristy, który będzie w stanie przygotować wyśmienitą kawę. Profesjonalne ekspresy do kawiarni zwykle wyróżniają się nowoczesnymi technologiami. Zalicza się do nich system HX, który umożliwia podgrzewanie wody nie przez grzałkę tylko w głównym zbiorniku. System GTI dysponuje niejednym bojlerem, lecz dodatkowo małymi oddzielnymi, które przypadają na każdą grupę.
Potrzebujesz fachowca? Zobacz: Serwis AGD