Bez wątpienia podłoga w kuchni jest narażona na działanie wielu niekorzystnych czynników, takich jak tłuszcz, gorące powietrze lub woda, które mogą ją trwale uszkodzić. Z tego powodu większość osób stawia w kuchni na wygodę, wybierając wytrzymałe i odporne na zniszczenia płytki. Obecne trendy wskazują jednak, że coraz większą popularność zyskują panele w kuchni. Takie rozwiązanie wykorzystywane jest zwłaszcza w pomieszczeniach z otwartą kuchnią na salon. Czy to dobry pomysł? Jakie panele do kuchni wybrać? Przeczytaj nasz dzisiejszy wpis i dowiedz się więcej!
Spis treści
Panele podłogowe do kuchni – jakie wybrać?
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, warunki panujące w kuchni mogą uszkodzić podłogę. Jeśli zamiast tradycyjnych płytek chcesz, żeby w Twojej kuchni pojawiły się panele, musisz wybrać te z odpowiednimi parametrami. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?
Sprawdź klasę ścieralności
Przede wszystkim zwróć szczególną uwagę na klasę ścieralności paneli, której skala zwykle wynosi od AC1-AC5. Im wyższa klasa ścieralności, tym panele będą bardziej odporne i utrzymają doskonały wygląd na wiele lat. Oczywiście wysoka klasa ścieralności wpływa również na cenę, dlatego, jeśli zależy Ci na dobrej równowadze pomiędzy jakością i ceną, zachęcamy do zakupu paneli klasy AC4.
Jakie panele do kuchni? – ważna jest klasa używalności
Panele dedykowane do użytku domowego posiadają oznaczenia od 21 do 23. Kupując panele, należy wybrać te z oznaczeniem 23. Niektórzy wykończają kuchnię panelami przeznaczonymi do użytku komercyjnego z oznaczeniem od 31 do 33, co gwarantuje jeszcze większą trwałość materiałów.
Postaw na twardość
Jeśli zastanawiasz się, jakie panele do kuchni wybrać, niezwykle ważną cechą jest ich twardość. Dokładnie chodzi o twardość wierzchniej warstwy paneli, która jest mierzona w skali Brinella (BHN). Jeśli decydujesz się na panele drewniane do kuchni, wybierz te z oznaczeniem 3-4 BHN. Panele z twardością powyżej 4BHN są wykonane z drzew egzotycznych (np. jatoba czy merbau). Polecane do pomieszczeń o dużej intensywności użytkowania są też panele dębowe czy jesionowe. Równie dobrym wyborem będzie także orzech, grusza lub grab. Wszystkie wymienione rodzaje drewna cechuje twardość na poziomie 3-4 BHN.
Nie zapomnij o wodoodporności
Panele są narażone na niekorzystne działanie wody, dlatego wybierz produkt wodoodporny. Panele do kuchni nie powinny mieć większej pęczliwości niż 5%. Co to oznacza? Panele zalane wodą na 24 godziny napęcznieją maksymalnie o 5%. To bardzo ważna cecha, na którą powinieneś zwrócić uwagę, ponieważ standardowe panele posiadają współczynnik pęczliwości na poziomie 20%.
Panele w kuchni – czy warto?
Przede wszystkim wiele osób decyduje się na panele z powodów estetycznych. Zdecydowanie ocieplają pomieszczenie i sprawiają, że prezentuje się bardziej przytulnie. Znajdują zastosowanie nie tylko w klasycznych wnętrzach, ale również w bardzo nowoczesnych kuchniach, w celu przełamania stylów. Ponadto nie są zimne jak płytki, dlatego przyjemniej się po nich chodzi, co docenią szczególnie osoby, które spędzają dużo czasu w kuchni. Dodatkowo łatwo utrzymać je w czystości, a więc nie wymagają stosowania specjalnych preparatów lub skomplikowanych zabiegów konserwacyjnych.
Mamy nadzieję, że dzisiejszy wpis pomoże Ci wybrać idealne panele do kuchni. Jeśli szukasz fachowca do ich położenia, skorzystaj z naszej usługi wykończenia wnętrz.
To może Cię zainteresować: