Zmywarka – jak o nią dbać i jak z niej korzystać?

https://usterka.pl/wp-content/uploads/2019/11/IMG-20191121-WA0000zmiana.jpg

Ostatnio pisaliśmy o najlepszych zmywarkach do 1300 złotych. Dziś poruszymy temat pielęgnacji, jak również właściwego użytkowania tego sprzętu. Wiele osób zapomina o regularnym myciu zmywarki i uważa, że ciągły kontakt z wodą i detergentami jest wystarczającym sposobem na dbanie o sprzęt. Nic bardziej mylnego. To właśnie woda i wilgotne środowisko są największym wrogiem zmywarki. Niemniej groźna jest niedostateczna pielęgnacja, dlatego należy stosować dodatkowe środki czystości i zwracać szczególną uwagę na resztki jedzenia. Co robić, żeby zmywarka posłużyła nam przez wiele lat? Do czego może doprowadzić nieprawidłowa pielęgnacja? Poniżej postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Twarda woda

Znajdujące się w wodzie sole i chlorki osadzają się na częściach zmywarki i przyczyniają się do powstawania kamienia. Większość polskich domów ma dostęp do wody twardej lub średnio twardej. Jeśli naczynia wyjmowane ze zmywarki są pokryte matowymi smugami, możemy być niemal pewni, że winna jest twarda woda. Na początku użytkowania z pewnością nie odczujemy większych skutków jej działania, jednak po kilku latach kamień odkładający się w sprzęcie może przyczynić się do pogorszenia pracy urządzenia i większej awaryjności. Co zatem robić, żeby przeciwdziałać szkodliwemu kamieniowi?

Z pomocą przychodzi sól

Specjalna sól do zmywarek jest niezastąpiona w walce z kamieniem. Zmiękcza wodę i neutralizuje zawarty w niej wapń. Często, z racji wygody, sięgamy po preparaty 3 lub 4 w 1. Niestety w przypadku wody twardej, zawartość soli w tego typu produktach jest niewystarczająca. Jeśli nie chcemy rezygnować ze środków wieloskładnikowych, warto wzmocnić ich działanie dodając do mycia odrobinę soli do zmywarek. Dobrym posunięciem jest również zakup zmywarki, która sygnalizuje brak soli i usprawnia regularne uzupełnianie zapasów. Stosowanie soli nie jest konieczne wyłącznie w przypadku, gdy korzystamy z wody miękkiej. Nigdy nie należy używać do zmywarki zwykłej soli kuchennej, która ma inne właściwości i może uszkodzić urządzenie. Woda posiada również inne składniki, które nie są obojętne dla sprzętu. Może być na przykład bogata w żelazo. Świadczą o tym brązowe plamy, które osadzają się wewnątrz zmywarki. Na rynku są jednak dostępne środki, które pomagają usunąć także osady z żelaza.

Kilka razy w roku warto usunąć nagromadzony kamień za pomocą specjalnych preparatów. Detergent dodaje się wyłącznie do pustej zmywarki, ustawiając program z najwyższą temperaturą. Produkt z powodzeniem dotrze do najgłębszych części urządzenia, które są dla nas trudno dostępne.

Konsekwencje niedostatecznej pielęgnacji

Zalegające w zmywarce resztki jedzenia i kamień mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. Najczęstsze awarie spowodowane zaniedbaniami i nieprawidłowym korzystaniem ze zmywarki to:

  • Zatkanie komory hydrostatu – przyczyną jest nieoczyszczanie filtra z zalegających resztek jedzenia.
  • Zatkane otwory w ramieniu natryskowym – powodem są resztki pokarmów. Zatkane otwory przyczyniają się do niedokładnego zmywania naczyń.
  • Uszkodzenia rolek/prowadnic – do tego rodzaju uszkodzenia przyczyniamy się nieumiejętnym wysuwaniem kosza oraz przeładowywaniem go brudnymi naczyniami.
  • Uszkodzenie ramienia natryskowego – usterka jest wynikiem niewłaściwego umieszczania naczyń w koszu.
  • Niedrożny odpływ – ta awaria może być spowodowana zalegającymi resztkami lub na skutek zmywania w zmywarce przedmiotów niedostosowanych do mycia mechanicznego, np. słabej jakości drewnianych łyżek.
  • Wyłączanie się zmywarki w połowie cyklu – przyczyną jest niedostateczna pielęgnacja, a dokładnie zatkany resztkami system filtrów lub wąż odpływowy.

Jak dbać o zmywarkę i jak z niej korzystać?

Aby uniknąć powyższych problemów, raz w miesiącu lub rzadziej, w zależności od tego, jak często korzystamy ze zmywarki, należy czyścić filtry. Trzeba również regularnie sprawdzać czystość dysz na ramionach myjących, ponieważ ich zapchanie się może spowodować mniej skuteczną pracę sprzętu. Zanieczyszczenia i resztki jedzenia lubią osadzać się na drzwiach zmywarki oraz na uszczelkach, dlatego należy dokładnie myć również te miejsca. Warto także rozmontować ramię spryskujące, gdzie mogą zalegać drobiny pokarmów. Jeśli zmywarka nie działa jak należy, w zależności od wiedzy i umiejętności, możemy spróbować zdiagnozować problem samodzielnie. Należy zakręcić zawór, odłączyć prąd i sprawdzić czy nic nie utknęło w wężu lub filtrach. W przypadku gdy zmywarka nagle przestaje pracować lub przecieka, nie działajmy na własną rękę. Z pomocą naszych fachowców usuniesz każdą awarię i umówisz termin nawet dziś lub jutro.

Zmywarka – ekologiczne mycie

Oczywiście nie musimy kupować mocnych detergentów do mycia zmywarki. Możemy wykonać preparat czyszczący z ogólnodostępnych i przyjaznych środowisku produktów, które praktycznie zawsze mamy pod ręką. Wystarczą soda oczyszczona, ocet oraz szmatka i stara szczoteczka do zębów. Najpierw należy wyjąć ze zmywarki kosze oraz filtry i umyć je delikatnym płynem do mycia naczyń. Jeśli zauważymy osady z kamienia, warto wymoczyć elementy w occie przez około godzinę. Po wytarciu można je ponownie włożyć do zmywarki. Następnie należy wsypać sodę oczyszczoną do pojemnika na tabletki i wlać ocet na spód zmywarki. Kolejnym krokiem jest uruchomienie programu zmywarki z najwyższą temperaturą. Całą procedurę należy przeprowadzić bez załadunku. Czynność warto powtarzać raz w miesiącu, zaś czyszczenie filtrów powinniśmy wykonywać raz w tygodniu.

Myjąc zmywarkę nigdy nie zapominajmy o drzwiczkach. Szczególnie w ich dolnej części gromadzi się kamień, który może z czasem utrudniać zamykanie urządzenia. Drzwiczki należy przecierać wodą z octem raz w tygodniu. Z taką samą częstotliwością należy czyścić uszczelki. Dotarcie do trudno dostępnych szczelin umożliwi szczoteczka do zębów. Przy cotygodniowym sprzątaniu powinniśmy pamiętać również o wytarciu przycisków i panelu kontrolnego.

Zmywarka – czego nie można myć w zmywarce?

Warto pamiętać, że w zmywarce nie można zmywać wszystkich zabrudzonych rzeczy. Czego nie wolno bezwzględnie myć w zmywarce? Przedmiotów zanieczyszczonych substancjami łatwopalnymi, na przykład benzyną, filtrów piecowych oraz filtrów z elektronicznych oczyszczaczy powietrza. Delikatnie należy obchodzić się ze starą porcelaną, ponieważ zdobienia mogą blaknąć. Podobnie przedstawia się sytuacja z przedmiotami wykonanymi z miękkiego drewna. Drewno pęcznieje i jest narażone na uszkodzenia. Pod wpływem działania zmywarki może oderwać się na przykład fragment drewnianej łyżki i doprowadzić do uszkodzenia sprzętu. Przedmioty wykonane z aluminium i srebra również nie są odpowiednie do mycia w zmywarce – mogą się odbarwić lub ściemnieć.

Warto zachować ostrożność w przypadku naczyń plastikowych, ponieważ mogą roztopić się w zmywarce. Jeśli naczynia nie mają oznaczeń, lepiej pozmywać je ręcznie. Należy także zrezygnować z mycia w zmywarce przedmiotów wykonanych z kryształu lub szkła ołowiowego.

Co można zmywać w zmywarce?

Z pomocą zmywarki możemy bez problemu pozmywać wiele przedmiotów codziennego użytku, takich jak garnki emaliowane i ze stali szlachetnej, patelnie, talerze, sztućce (również te pozłacane i posrebrzane, o ile producent zaleca mycie mechaniczne), kubki i szklanki, delikatne szkło i niezdobioną porcelanę (należy jednak wybierać programy delikatne, o niskiej temperaturze), solidnie wykonane drewniane sztućce i deski, plastikowe pojemniki z odpowiednim oznaczeniem.

Zmywarka – o czym należy pamiętać korzystając ze zmywarki?

Odpowiednie rozmieszczenie przedmiotów w zmywarce ma znaczenie i wpływa na efektywność zmywania. Musimy pamiętać o tym, że naczynia nie powinny się ze sobą stykać, a głębokie patelnie i garnki należy myć wyłącznie w dolnym koszu. W górnym koszu powinny znaleźć się kubki, szklanki i kieliszki.

Nie bez znaczenia jest też to, w jaki sposób wstawiamy naczynia. Bardziej dokładne mycie zapewnia umieszczenie głębszych misek, kubków i szklanek do góry dnem. W dolnym koszu warto wstawiać także najbardziej zabrudzone garnki i talerze. Sztućce należy umieszczać wyłącznie w przeznaczonym dla nich koszyku lub przegrodzie. Powinny być skierowane szerszą częścią ku górze, z wyjątkiem noży. Ze względów bezpieczeństwa zaleca się ustawianie ich ostrzem w dół. Przed każdorazowym uruchomieniem sprzętu powinniśmy sprawdzić, czy ramiona myjące mogą się swobodnie obracać, ponieważ tylko wtedy naczynia zostaną właściwie pozmywane.

Płukanie naczyń

Ważne jest także przygotowanie naczyń do mycia. Przed ułożeniem ich w zmywarce, należy przepłukać z resztek jedzenia mocno zabrudzone patelnie i talerze. Zawsze powinno się usuwać drobne ziarna, pestki, chrząstki, ości i kostki. Pozwoli to uniknąć zapchania filtrów i węża odpływowego, jak również uchroni przed zabrudzeniem innych zmywanych przedmiotów. Warto przepłukać naczynia także wtedy, gdy spożywaliśmy kwaśne produkty, takie jak kiszone ogórki, kapustę, jogurty czy owoce cytrusowe. Mogą one przyczyniać się do powstawania ciemnego nalotu i korozji.

Płyn nabłyszczający

Częstym problemem są zacieki na naczyniach, a zwykle ich przyczyną jest niezbyt dokładne mycie zmywarki od wewnątrz. Resztki pokarmów krążą w zmywarce podczas zmywania i osadzają się na przedmiotach. Jeśli jednak dzieje się tak pomimo dbałości o sprzęt, w walce z tym problemem poradzi sobie płyn nabłyszczający. Płyn tworzy na talerzach i szklankach warstwę ochronną. Będzie również pomocny w przypadku plastikowych przedmiotów. Częstym problemem jest ich niedosuszenie i konieczne jest ich wycierania do sucha. Używając nabłyszczacza nie ma potrzeby ręcznego przecierania.

Odpowiedni program

Każda zmywarka posiada różne programy mycia. Należy pamiętać o prawidłowym dobraniu programu do załadunku oraz stopnia zabrudzenia. Delikatne kieliszki zawsze myjemy wyłącznie przy użyciu programu z niskimi temperaturami lub wybierając szybkie zmywanie. Z kolei krótkie programy mogą nie doczyścić mocno zabrudzonych naczyń. Po każdorazowym myciu, zawsze należy otworzyć zmywarkę na kilkanaście minut. Zalegające resztki wody sprzyjają rozwojowi bakterii. Uchylając drzwi, woda może spokojnie odparować, a naczynia szybciej stygną. Zostawiając zamknięte drzwiczki, możemy przyczynić się do powstawania korozji.

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?

Wiele osób zwraca uwagę na to, że zmywarka nieprzyjemnie pachnie. Przyczyną przykrego zapachu są zwykle zalegające resztki i tłuszcz, które gniją. Są one również niebezpieczne dla organizmu, ponieważ procesy gnilne powodują powstawanie bakterii. Na rynku są dostępne specjalne odświeżacze eliminujące zapachy. Zapewniają natychmiastową świeżość, która utrzymuje się nawet do 60 zmywań. Jeśli szukamy bardziej naturalnego rozwiązania, warto wlać do zmywarki trochę soku z cytryny przed myciem lub wrzucić kilka plasterków tego owocu razem z naczyniami. Cytryna neutralizuje nieprzyjemną woń, jednak trwałość efektów jest krótsza niż w przypadku gotowych odświeżaczy.

 

Odpowiednio dbając i użytkując zmywarkę, możemy być pewni, że sprzęt będzie działał bezawaryjnie przez długi czas. Oczywiście zmywarka, podobnie jak każdy inny sprzęt AGD, może się popsuć nawet pomimo wielu starań ze strony użytkownika. Zwykle jednak takie awarie nie wynikają z niewłaściwej pielęgnacji, lecz z wad fabrycznych lub wieloletniej eksploatacji. Jeśli masz problemy ze zmywarką, skorzystaj z naszego serwisu AGD.

 

 

 

 

 

Kontakt:

Dla klientów: kontakt@usterka.pl
Dla mediów: media@usterka.pl
Partnerstwa i integracje: partner@usterka.pl
Księgowość: ksiegowosc@usterka.pl
Administrator strony: administrator@usterka.pl